هنگام ساختن یک خانه جدید، یکی از مهمترین تصمیمها، انتخاب سیم کشی آن خانه است. اهمیت این تصمیم به این دلیل است که این تصمیم به اندازه عمر خانه دوام دارد و پس از انجام آن امکان تغییر در آن وجود ندارد. این تصمیم بستگی به میزان امنیت و راحتی دلخواه و لایف استایل خانواده دارد. علاوه بر این، انتخاب نوع سیم کشی تاثیر به سزایی در قیمت و ارزش خانه دارد. در این مقاله ما به انواع سیم کشی های ممکن برای خانه نگاهی می اندازیم.
در مورد سیم کشی خانه 3 نوع سیم کشی وجود دارد:
سیستم 230 ولتی سنتی
سیستم اختصاصی
سیستم استاندارد بین المملی KNX
سیستم 230 ولتی غیر اتوماتیک
این سیستم یک سیم کشی استاندارد بین المللی است که از اواخر قرن 20 تا کنون برای سیم کشی خانه ها بسیار متداول است. در این خانه هایی با این نوع از سیم کشی، از کلید و سوکت های عادی استفاده می شود و این سیستم از مزیت هایی مانند امنیت بالا و راحتی زیاد و مدیریت انرژی و دیگر مزیت های زیست محیطی برخوردار نیست. این تکنولوژی در حال نزدیک شدن به پایان چرخه حیات خود است، همانطور که در اتومبیل ها و ساختمان های تجاری نیز به به این پایان نزدیک می شود. به طور کلی، این سیستم کمترین هزینه اولیه را دارد و کمترین هزینه های تعمیر و نگهداری را ارائه می دهد، اما به طور معمول دارای بیشترین هزینه انرژی و بدترین اثرات زیست محیطی است.
خانه هایی با این نوع سیستم معمولا کمترین ارزش سرمایه و کمترین ارزش فروش مجدد را دارند. در طول عمر یک خانه، این نوع سیستم بالاترین هزینه واقعی مالکیت را دارد. اگر به حداقل رساندن هزینه سرمایه اولیه دغدغه اصلی شماست و امنیت، آسایش، راحتی، هزینه مداوم مالکیت و اثرات زیست محیطی برای شما مهم نیست، باید یک سیستم 230 ولت سنتی میتواند برای شما گزینه مناسبی باشد.
سیستم اختصاصی
برخی تولیدکننده ها، سیستم های اختصاصی خود را برای کنترل هوشمند اجزای برقی و دیگر اجزای خانه می سازند. این کنترل هوشمند شامل کنترل نور، هوا، پرده ها، پنجره ها، سیستم های امنیتی و نظارتی و... می شود. این سیستم ها در مباحث امنیت و راحتی بسیار پیشرفته تر هستند و مصرف انرژی کمتر و خسارات زیست محیطی کمتری دارند ولی هزینه اولیه و هم چنین هزینه نگهداری آنها زیاد است.
ارزش کلی و ارزش فروش ساختمان هایی با این سیستم بیشتر از ساختمان هایی با سیستم 230 ولتی است. البته در این سیستم ها ریسک و خطرات ذاتی نیز وجود دارد: از آنجایی که سیستم شما توسط یک سازنده و با تکنولوژی متعلق به آن سازنده ساخته شده است، اگر آن سازنده تصمیم بگیرد دیگر از محصول خاص شما پشتیبانی نکند، قطعات یدکی یا امکانات خدماتی کافی نداشته باشد یا سخت افزار، سیستم عامل یا نرم افزار خود را تغییر دهد، سیستم ساختمان شما ممکن است به سیستمی ختم شود که با تغییر تکنولوژی ها نمیتواند رشد کند یا تکامل یابد، یا اگر مشکل یا خطایی در سیستم رخ دهد ،امکان سرویسدهی وجود نخواهد داشت و سیستم نیاز به تعویض خواهد داشت. محاسبه هزینه های مالکیت این سیستم کار راحتی نیست ولی به طور کلی اگر هیچ مشکلی در طول عمر سیستم رخ ندهد و با توجه به مصرف کم انرژی این سیستم، هزینه های مالکیت کمتر از سیستم 230 ولتی خواهد بود ولی در صورت رخ دادن هرگونه مشکلی هزینه های مالکیت افزایش بسیار زیادی خواهد داشت. اگر اولویت شما امنیت، راحتی و کاهش تاثیرات محیط زیستی است و ریسک مشکلات احتمالی مربوط به مالکیت و هزینه های اولیه و هزینه های مالکیت برای شما اهمیتی ندارد، این راهکار برای شما انتخاب مناسبی است.
سیستم استاندارد بین المملی KNX
در سال 1990، KNX ایجاد شد تا یک استاندارد جهانی مستقل از تولیدکننده ها و یک پروتکل باز وجود داشته باشد که بتواند کمک کند تا اجزای کنترلی ساختمان ها با هم ارتباط برقرار کنند.از آن زمان تاکنون پروتکل KNX یک استاندارد جهانی برای اجزای کنترلی ساختمان است و دارای استاندارد بین المللی ISE/ISO 14543-3 است.
تاکنون بیش از 400 تولیدکننده توانسته اند بیش از 8000 محصول قابل انطباق با پروتکل KNX را تولید کنند. این محصولات توسط بیش از 88000 فرد حرفه ای در حوزه KNX در کل جهان پشتیبانی می شوند. سیستم KNX دارای تمامی ویژگی های سیستم های اختصاصی است با این تفاوت که مزایای برتری هم دارد.اعمال سیم کشی تحت پروتکل KNX هزینه اولیه بیشتری نسبت به سیستم 230 ولتی سنتی و هزینه کمتری نسبت به سیستم اختصاصی دارد.به علاوه، این سیستم معمولاً کمترین مصرف انرژی، کمترین هزینه واقعی مالکیت و کمترین اثر محیط زیستی را دارد. ارزش واقعی و ارزش فروش خانه هایی که سیم کشی آنها طبق پروتکل KNX انجام شده است، به طرز قابل توجهی بیشتر از دیگر پروتکل ها است.
نتیجه گیری
به صورت کلی انتخاب سیم کشی خانه بسته به نیاز، بودجه، عادات و... برای افراد مختلف بسیار متفاوت است. ولی اگر مجموعا امنیت، راحتی، آسیب های زیست محیطی، هزینه های اولیه، هزینه های مالکیت، خدمات در آینده، امکان ارتقا در آینده و امنیت سرمایه گذاری برای شما اهمیت دارند، بهترین انتخاب برای شما پروتکل استاندارد KNX است. علاوه بر این تنوع وسیعی در کلیدها، پریزها، اجزای کنترلی و... در این پروتکل برای مصرف کننده وجود دارد.